din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3554 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Reactia MJLC ref. articolul "DEZASTRU - Grefierii se iau cu mainile de cap in ECRIS IV!"

Reactia MJLC ref. articolul "DEZASTRU - Grefierii se iau cu mainile de cap in ECRIS IV!"

  Publicat: 24 Nov 2010       2684 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In urma aparitiei pe site-ul "Lumea Justitiei.ro" a materialului "DEZASTRU - Grefierii se iau cu mainile de cap in ECRIS IV!", Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Inscris prin care o persoana este chemata in fata otganului de urmarire penala,
Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
Inscris prin care o persoana este chemata in fata otganului de urmarire penala,
Intamplator; care depinde de un eveniment viitor si nesigur. Se are in vedere mai ales in cazul contractelor.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Drept, competenta sau imputernicire conferita unei unitati, unui organ, unei functii sau persoane determinate,
Conceptul de dezvoltare durabila se refera la o forma de crestere economica ce satisface nevoia de bunastare a societatii pe termen scurt, mediu si, mai ales, lung.
Aplicatie NCTS/T1/T2 - componenta a aplicatiei informatice NCTS-RO

1. Programul ECRIS IV functioneaza deja la instantele din Bucuresti, la unele dintre ele (judecatoria sector 4) de mai multe luni. Prin urmare, deoarece acest program functioneaza in aceasta instanta de mai multe luni, este evident ca asa zisele disfunctionalitati enumerate in articol sunt de fapt erori de operare, generate de necunoasterea modului de operare in programul ECRIS IV. Programul ECRIS IV urmeaza a fi instalat si la celelalte instante din data de 25.11.2010, data la care urmeaza a intra in vigoare L 202/2010 (si pe cale de consecinta formularul de citatie va fi completat). S-a apreciat ca este de preferat ca ECRIS IV sa fie instalat de la inceput in teritoriu cu noul formular de citatie pentru a nu se modifica la 3 zile dupa instalare (initial instalarea urma a avea loc pe 19-20).


2. Noul program va imbunatati substantial managementul instantelor si va constitui un instrument anticoruptie esential, deoarece contine inclusiv urmatoarele functii/limitari functionale:

a. noua varianta a functiei de repartizare aleatorie care este mult mai complexa decat cea anterioara iar factorul aleatoriu devine mult mai pronuntat;

b. imposibilitatea de stergere a anumitor documente din dosar, tocmai pentru a limita riscurile asociate;

c. posibilitatea de verificare a datei in care au fost completate campurile privind termenele, solutiile etc., - ceea ce permite presedintilor de instanta sa verifice data cand au fost lucrate dosarele;

d. raportarea automata a dosarelor in care completul de judecata alocat initial a fost sters/ schimbat ;

e. statistica automata privind dosarele care nu au fost redactate in termen etc.

3. ECRIS IV preia toate documentele existente in ECRIS III. De asemenea, programul ECRIS IV respecta dispozitiile Codurilor de procedura, documentatia de analiza fiind realizata mai ales de catre judecatori si personal de specialitate juridica.

4. Cerintele de dezvoltare a aplicatiei au fost elaborate in conformitate cu solicitarile instantelor, de Comisia de dezvoltare a aplicatiei ECRIS din care au facut parte reprezentanti ai ICCJ, Curtii de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoriei Sector 4, CSM etc. Comisia a formulat cerinte de dezvoltare si totodata a armonizat cerintele de dezvoltare transmise in scris de instantele din teritoriu deoarece acestea erau in general contradictorii. Cele 551 de cerinte de dezvoltare pentru instante acoperind 154 de pagini sunt rezultatul a aproximativ 4 luni de activitate, peste 100 de sedinte, atat interne cat si cu consultantii externi, corectarea tuturor minutelor de lucru de cel putin doua ori fiecare, corectarea documentului final de analiza de 3 ori etc. In final documentul de analiza a fost aprobat de reprezentantii fiecarei instante pilot in parte (ICCJ, Curte de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoria Sector 4), ai CSM-ului si ai MJ-ului.

5. S-au realizat cursuri de instruire pentru specialistii IT deoarece acestia au obligatia de a instala aplicatia in instante. De asemenea, acestia au realizat trainingul utilizatorilor din instante. Pentru indeplinirea acestui obiectiv au fost elaborate manualele si ghidurile de utilizare care s-au transmis instantelor si totodata s-a solicitat presedintilor de instante sa organizeze cursuri la nivel local care sa fie tinute de specialistii IT (care au participat anterior la cursurile tinute de minister). Pentru cursuri s-au acoperit numai costurile de cazare, masa si inchirierea salii, sustinerea cursurilor fiind realizata de personalul instantelor si al MJ care s-a implicat in dezvoltarea aplicatiei ECRIS IV. Cursurile de statistica pentru statisticieni urmeaza a se desfasura in perioada imediat urmatoare.

6. Prin manualul de utilizare ale programului ECRIS IV nu se pot stabili sarcinile fiecarei categorii de personal al instantei, acesta fiind o atributie a CSM-ului si a conducerii instantelor.

7. Programul de statistica existent in aplicatia ECRIS IV va oferi date statistice pentru dosarele nou intrate. Pentru celelalte dosare aflate pe rol programul nu va contine date statistice deoarece acestea ar trebui sa fie introduse de catre grefieri din urma. Intrucat numarul de dosare existente pe rol este foarte mare, s-a apreciat ca este imposibila introducerea de date pentru toate aceste dosare. Din acest motiv, pentru perioada in care dosarele existente in prezent se vor afla pe rol, s-a realizat un program de statistica provizoriu. Aceasta aplicatie software a fost realizata de catre CSM - Biroul statistica si MJ - Directia Tehnologia Informatiei.

8. O parte importanta din datele suplimentare care trebuie completate in ECRIS IV sunt necesare functionarii sub-modulului de statistica. Sub-modulul de statistica a fost realizat tinand seama de indicatorii statistici solicitati de Comisia Nationala de Statistica, de Comisia Europeana, ONG-uri etc. Analiza pentru dezvoltarea modulului statistica s-a realizat cu participarea permanenta a Biroului Statistica din CSM si a celorlalte instante pilot. In acest sens precizam ca, de exemplu, sexul persoanei constituie un indicator statistic important.

9. Toate sistemele informatice complexe in prima lor forma dupa lansare contin o serie de limitari functionale nedorite sau bug-uri care sunt remediate prin patch-uri. Acestea este modul de dezvoltare standard al solutiilor software, mod utilizat de toate companiile internationale reprezentative in dezvoltarea de solutii software. Prin urmare, in masura in care vor aparea o serie de neconcordante in aplicatia ECRIS IV, acestea vor fi eliminate cu celeritate. De altfel, in cursul zilei de joi, 25 noiembrie, la sediul Ministerului Justitiei va avea loc o intalnire intre membri Comisiei de analiza pentru dezvoltarea modulului de instante al ECRIS4 si reprezentanti ai personalului auxiliar care au formulat unele observatii cu privire la noua aplicatie .


Citeşte mai multe despre:    ECRIS IV    ECRIS4    Software

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CSM stopeaza abuzurile petentilor care depun mai multe cereri identice, la aceeasi instanta, pentru a ajunge la un �anumit� complet
04 Oct 2011 | 5770

Programul de lucru al ICCJ in perioada sarbatorilor de iarna
23 Dec 2010 | 1665

Pozitia institutionala a Ministerului Justitiei privind stabilirea volumului optim de activitate al instantelor
18 Nov 2010 | 2730

Ministerul Justitiei a finalizat dezvoltarea aplicatiei ECRIS IV
08 Nov 2010 | 3550

Rezultatul verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara la Judecatoria Targoviste
20 May 2010 | 3067